keskiviikko 21. elokuuta 2013

Harmi, harmitus, suorastaan ketutus....Jos ei kaikki aina mene niinkuin suunnittelee, niin eilen illalla s-u-o-r-a-s-t-a-a-n-otti-pattiin ja kovasti!

Katselin syyskuun näyttelyyn suunnittelemiani kaneja läpi ja löysin yhdellä puolivuotiaalla uroksellani viallisen purennan. Tämä aiheutti tietysti kaikkien kanien hammastutukimukset. Pennuissa Laventelin 7-viikkoisissa löytyi tasapurenta yhdeltä poikaselta. ja kun näillä on sama isä, niin eikun isä syyniin. Järkytys oli suuri kun ruotsintuonti Maxin kalusto ei ollut kunnossa, Sille oli iän myötä kehittynyt tasapurenta! Uros on näyttelytetty 5 kuukauden iässä pistein 94 ja silloin se on myös viimeksi tarkastettu. Hammasvikaisten ja muutenkin sairaiden kanien kanssa minulla on ollut tiukka linja ja se pitää edelleen, nämä hammassairaat kanit lopetetaan.

Olen toki tietoinen että kaikki on mahdollista, mutta kun haet jalostuskaneja kaukaa, etsit uutta verta linjoihisi..kaiken sen vaivan jälkeen jotain tällaista tulee esiin. Masentavaa :( Nämä meidän vialliset kanit ovat erisukuisista emistä ja toisella emällä on ollut useampi poikuekin jo. Niissä ei ole ollut hammasongelmia. 
Jos jotain hyvää, vain yksi tämän uroksen jälkeläinen on myyty eteenpäin ja sekin lemmikiksi. Kaikki loput ovat kotona. Vahinko on onneksi  jalostuksellisesti vain minun.

Kotona on vanhemmasta poikueesta kaksi normaalipurentaista naarasta jotka aion jättää riskit tiedostaen jatkoon. Näiden suvunjatkamisen resepti on seuraava:  ne astutetaan jo jälkeläisnäyttöä omaavalla uroksella ja jos ensimmäisessä poikueessa ilmenee ongelmia, poistuu naaras välittömästi jalostuksesta. Omaa kasvatusta on kanilassani takana kuitenkin niin monen sukupolven ajan että naaraslinjani ja niiden terveystilanne on tiedossa. Vierassukuisten naaraiden kanssa näin en uskaltaisi tehdä.
Aina oppii uutta, joskus näin negatiivisten asioiden (ja kalleimman) kautta :)

Päivään mahtuu hyväkin uutinen:  Nekun isä Viksu  ja emä Ilona on testattu molemmat Pompen taudista terveiksi. Tämän perusteella myös Nekku on terve ♥.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti